Domov InšpirácieCOVID-19 Poznáte techniku „Pomodoro“?

Poznáte techniku „Pomodoro“?

Autor: Erika Feketová

Potrebujete zvládnuť veľa práce a neviete, čo skôr? Možno máte množstvo domácich zadaní či potrebujete prečítať desiatky kníh, skript, iných študijných materiálov a čas tak neúprosne beží.

Nechce sa vám začať? 

Nedá sa vám sústrediť? 
Úloha na 2 hodiny, vám zaberie celý deň?           

 

Zaručene vám pomôže technika Pomodoro 

Technika Pomodoro – výborný nástroj, keď potrebujete zvládnuť veľa práce alebo veľa naštudovať a k tomu to chcete zvládnuť rýchlo.


Nezabúdajme na pauzy

To je presne to, keď už sa do práce zahryzneme, tak pracujeme, plynieme si vo „flow“ (nerušené plynutie v prúde) a ani si nevšimneme, že pol dňa, niekedy aj celý, je fuč. Prestávky, pauzy, sú rovnako dôležité ako samotné pracovné nasadenie, inak sa nám môže stať, že prácou 24/7, naša výkonnosť a excelentnosť klesá, stúpa únava, stres a pribúda množstvo nezdarov.  Ani si nestihneme všimnúť a točíme sa v začarovanom kruhu spánok, práca, jedlo, upratovanie, spánok, práca, jedlo.  Nerovnováha môže byť úskalím práce z domu.

Pomodoro je nástroj pre udržanie koncentrácie mysle a rovnomerného rozloženia síl na celý deň.

Stav pracovného flow, striedajú prestávky na regeneráciu mysle.

„Ak zapálime oba konce sviečky, získame tým viac svetla, ale sviečka tak rýchlejšie vyhorí“
– Myron D. Rush

Myslime na to, že ak vyhoríme, veľa práce už nespravíme.

Pomodoro? Čo je to za technika?

Ide o „trik“ s kuchynskými minútkami, prípadne časovačom v našich inteligentných telefónoch, ktorý pomáha pracovať a učiť sa rýchlejšie!

Stopujeme si čas na prácu a čas na oddych.

Ide o rozdelenie práce, či učenia na 25 minút sústredeného „makania“, ktoré striedajú 5 minútové prestávky. Počas prestávok sa môžeme osviežiť,  ísť sa napiť, uvariť si čaj, poprechádzať sa, povystierať, alebo len tak relaxovať v kresle.  Tento čas patrí nám, je darom a nemali by sme sa ho preto vzdávať.
Takto to opakujeme 4 krát. Po štvrtom raze nasleduje veľká 15-30 minútová prestávka. Na základe veľkého množstva spravenej práce, preštudovaného textu, nám príde ako nemožné, že práve ubehli iba dve hodiny.

Cyklus ďalej opakujeme, až kým nie je práca hotová, prípadne do času, ktorý sme si určili ako koniec pracovného dňa.

Ak hodnotne naložíme s časom určeným pre náš oddych a doprajeme si kvalitnú prestávku s pravidelnosťou, náš mozog si vytrénujeme pre nový návyk. Nevypne nám hocikedy, nespraví OFF, keď to najmenej čakáme. Naša myseľ, naše telo, bude vedieť, že oddych príde, tak ako vždy, v pravý čas.

Poznáte ako funguje taká jašterica? Ona buď sviští, alebo nehybne leží na asfalte a vyhrieva sa. Nemotká sa od ničoho k ničomu.


To je celý trik!

Pauzy sú voliteľné podľa užívateľa, pokojne môže byť cyklus zostavený 90 min práca/15 min oddych, prípadne môžeme po mini prestávke zvoliť  30 minút iný charakter aktivít.

Cieľom je, počas pracovného bloku sa maximálne koncentrovať iba na jednu vec – TU a TERAZ, zažívať stav  pracovného „flow“ a počas prestávky regenerovať myseľ, uvoľniť napätie. Viac sa nám darí a nechávame tak ukladať poznatky a skúsenosti do dlhodobej pamäte.
Pomodoro technika je vynikajúca ako pre prácu, tak pre učenie, sama s ňou mám výborné skúsenosti. 25-minútový pracovný blok, sa mi javí výrazne dlhší a pauza na oddych mi pomôže premyslieť si ďalšie kroky a opäť sa namotivovať.

TIP: Ak vás niekto vyruší v čase 25-min práce, pozrite sa na hodinky a povedzte danej osobe, že sa jej budete venovať o tých niekoľko minút. Rovnako je to s telefónom ak vám zazvoní, nemusíte ho vziať okamžite a nechať si tak pretrhnúť myšlienky (veď uznajte, čo vás to stálo úsilia sústrediť sa), môžete zavolať na zmeškaný hovor späť, v prestávke. Telefón je v prvom rade náš pomocník, nie pán a koniec koncov nikto nevie, či sme počas toho nevybavovali niečo iné, minimálne rovnako súrne.

Zásada: Neospravedlňujte sa za to, že ste nechali človeka čakať, radšej sa mu poďakujte za trpezlivosť a dodajte, že ste tu teraz preňho. Podvedome zvýšite vašu hodnotu v jeho i svojich očiach (v podvedomí).
/Techniku objavil taliansky študent Francesco Cirillo v roku 1980 a odtiaľ pochádza i pomenovanie Pomodoro = paradajka. Kedysi mali kuchynské minútky obľúbený vzhľad paradajky./

Veľa radosti a inšpirácií pri práci i štúdiu prajem,

Erika Feketová, ACC
CEO a trénerka osobnostného a kariérneho rozvoja
Espiral, s.r.o.

 

Podobné články

Zanechať komentár